Mycket bladväxter i säsong 2019. Massor av olika goda sallatssorter.
Salladen kan sättas ut och skördas under en lång period. Plocka bara bladen utifrån och lämna 2-3 blad i mitten så växer plantan till igen.

Den gode Henriks målla SLUT
En flerårig spenatväxt som med åren blir en rejäl tuva. Passar bäst att äta tillredd ungefär som spenat. Inte så god rå.

Italiensk Rucola, Sandsenap
flikigare än vanlig rucola och något starkare i smaken. Tålig, går inte så lätt i blom. Kan övervintra gynnsamma vintrar. Är egentligen perenn.


Lollo Rossa

Malabarspenat
slingerväxt där bladen kan användas i sallat eller som spenat. I
växthus blir den ca 3 meter på en säsong och får på sensommaren lila blommor
som övergår till svarta bär. Stjälkarna är vinröda och med de mörkt gröna
köttiga bladen till är den mycket vacker !

Mangold
Lucullus EJ I ÅR
Mangold sår jag något senare, eftersom den lätt går i frö om det inte är tillräckligt varmt ute.

Portlak
Succulent. I år 2018 har jag sått både den gröna och den gula sorten.
En sk superfood-växt, dvs mycket nyttig ! Hög halt av A- och C-vitamin, mycket antioxidanter, mineraler som kalcium, kalium, magnesium, Omega-3 och en osedvanligt hög halt av EPA, eikosapentaensyra.
Vill du ha lite inspiration vad du kan göra med portlaken kan du läsa här


Red mustard frills
röd senapskål. En riktig snygging. Passar lika bra i blomkrukan som i grönsakslandet !

Rucola Den klassiska ettåriga senapskålen med sting i smaken.
Jag har också sått en sort med smak av pepparrot, fröerna grodde lite dåligt så det blir nog ett fåtal plantor av den i år.

Sallatsmix
Jag har sått 5 sorters sallat i samma kruka, ger en vacker sallad i olika färg.
Dela isär och sätt ut på 20 cm avstånd så får du fina plantor.

Trädgårdssyra
Syrliga blad som passar fint till tex fisk eller att blanda i salladen.
Många använder den till soppa eller blandad med spenat i stuvning.

Ängssyra
Lik trädgårdssyran men jag tycker den har en finare smak. God som ersättning till citron.